Over Frank Spronk

DSCN7356

Frank Spronk heeft na een studie rechten, contrabas en cello gestudeerd op het Brabants Conservatorium te Tilburg. Zijn cellodocent op het Conservatorium was György Schiffer, daarvoor had hij les van Frank van den Berg. Contrabas les had hij van Paul Godwaldt. Voor beide instrumenten behaalde hij zijn einddiploma.

Frank Spronk is een pedagoog bij uitstek, zijn hele cellocarrière staat in het licht van het lesgeven. Hij heeft zich altijd tot doel gesteld de muzikaliteit van elke leerling, jong of oud, beginner of gevorderde, tot klinken te brengen. Voorop staat het welzijn van de leerling als individu, cellospelen is in dat streven een middel niet het doel. Frank ziet het als een voorrecht om samen met de leerling te werken aan diens persoons–ontwikkeling.

Spronk is vele jaren werkzaam geweest op verschillende muziekscholen in heel Nederland. Nu concentreert hij zich op een bijzondere celloklas in Vught. Verder houdt hij zich bezig met schrijven; hij de auteur van oa ‘Druppels’ een filosofische bundel. Ook geeft hij  lezingen met philosophische strekking en leidt hij studie- en leesgroepen.

Frank is een veelgevraagd jury-lid voor verschillende muziekconcoursen.

Visie: Muziek is een hele subtiele vorm van kunst. Het kan het brede scala aan menselijke emoties ‘verwoorden’ en zelfs dieper gaan dan dat. Muziek kan uitdrukken wat niet in woorden kan worden gezegd en heeft de kracht om de diepste lagen binnen het wezen van de luisteraar te bereiken. Muziek verenigt uiteindelijk de musicus en het publiek en kan vrede, harmonie en geluk brengen.

Huize Spronk is een echt muziekhuis. Frank’s echtgenote Paula is zeer betrokken bij de lespraktijk, zij kent alle leerlingen en zorgt ervoor dat iedereen zich thuis voelt. Hun beiden zonen zijn professionele musici en hebben carrières in het buitenland.

img_1833